Krem pistacjowy. Crema di Pistacchio

Krem pistacjowy

Za każdym razem, kiedy odwiedzam jeden z moich ulubionych targów w Oslo, mój wzrok wędruje w kierunku pojemnika wypełnionego pistacjami. Często wracam wówczas do domu z siatką ulubionych orzeszków i planem przygotowania pistacjowego kremu.

Niestety pistacje zazwyczaj szybko znikają, gdyż jak się z Mężem weźmiemy za skubanie, to przyjemność trwa do ostatniego orzeszka To jedna z naszych ulubionych przekąsek, a pistacjowy smak zawsze przywołuje wspomnia naszych włoskich podróży.

Jak dotąd nie dotarliśmy (jeszcze) na Sycylię, a szkoda, bo podobno najsłynniejsze pistacje rosną właśnie na tej włoskiej wyspie. Nazywane są „zielonym złotem Sycylii” i uznawane za najlepsze na świecie. Centrum uprawy znajduje się na terytorium Bronte, gdzie drzewa pistacji rosną na trudno dostępnych terenach wśród wulkanicznych skał. Rośliny owocują tylko raz na dwa lata, a orzechy zbierane są ręcznie, co wyjaśniałoby dlaczego są one dość drogim i luksusowym towarem.

Na pomysł przygotowania kremu pistacjowego wpadłam dość dawno po tym, jak w jednym ze sklepów sieci Oliviers & CO kupiłam słoik słodkiej pasty z pistacji pochodzących z Bronte. Smak okazał się tak uzależniający, że natychmiast rozpoczęłam poszukiwania przepisu. Większość receptur na włoskich stronach internetowych wymienia jako jedne ze składników białą czekoladę i masło, jednakże sugerując się składem kremu z Oliviers & CO, zrezygnowałam z dodatkowego cukru, a masło zastąpiłam oliwą z oliwek.

Obieranie pistacji ze skorupek i skórek jest pracochłonne, ale stanowi dobry trening silnej woli – mam w trakcie tendencję do podjadania Pozbawienie pistacji zewnętrznej powłoki jest jednak niezbędne dla uzyskania ładnego zielonego koloru kremu i łatwiejszego zblendowania orzechów.

Krem pistacjowy doskonałe smakuje rozsmarowany na chlebie lub herbatniku. Może stanowić również dodatek do deserów takich jak na przykład parfait lub semifreddo albo nadzienie do ciast i innych słodyczy.

Przepis na krem pistacjowy

Składniki:

  • 2 szklanki obranych pistacji
  • 200 gram śmietany 12-18% tłuszczu
  • 4 łyżki cukru pudru (lub zdrowszego zamiennika np. ksylitolu, erytrolu)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Łuskane pistacje namocz przez 10 minut we wrzącej wodzie – dzięki temu łatwiej będzie usunąć zewnętrzną skórkę.
  2. Odcedź pistacje i umieść je na papierowym ręczniku. Pocieraj lekko pistacje o ręcznik i usuń ręcznie zewnętne skórki.
  3. Pistacje umieść w blenderze i zblenduj drobno.
  4. W rondelku podgrzej lekko śmietankę z cukrem i wanilią.
  5. Kremową masę dodaj do zblendowanych pistacji, wlej oliwę i ponownie zblenduj całość do uzyskania gładkiego, kremowego sosu. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać odrobinę mleka lub wody.
  6. Gotową pastę przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Krem pistacjowy

Krem pistacjowy

Krem pistacjowy

Krem pistacjowy

5 Comments

  1. Ewa
    18 lutego 2017

    Brzmi pysznie! Długo można ją przechowywać?

    Odpowiedz
    1. Marta
      18 lutego 2017

      Przygotowaliśmy w zeszły weekend i dziś jeszcze dojadaliśmy resztki Myślę więc, że spokojnie tydzień albo nawet dwa można przechowywać

      Odpowiedz
  2. gin
    20 lutego 2017

    O mamuniu, czysta rozkosz Uwielbiam pistacje!

    Odpowiedz
  3. Piotr
    15 lipca 2017

    A gdzie ta oliwa z oliwek?

    Odpowiedz
    1. Marta
      21 lipca 2017

      Oczywiście dodajemy podczas blendowania Właśnie uwzględniłam ten detal w przepisie.

      Odpowiedz

Odpowiedz na „EwaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *