Kanapka norweska a’la Skjennungstua

Kanapka norweska a’la Skjennungstua

Kiedy zbliża się weekend, lubimy usiąść z mapą Oslomarki i zaplanować wycieczkę po leśno-górskich terenach otaczających Oslo. Dużą przyjemność sprawia nam eksplorowanie nowych szlaków, aczkolwiek nie ukrywam, że często obieramy jedną z dobrze nam znanych tras na terenie Nordmarki z przystankiem w ulubionej chatce Skjennungstua. W zbliżającym się ku końcowi 2018 roku, odwiedziliśmy to miejsce rekordową ilość razy. Nie tylko dlatego, że uwielbiamy tam bywać, ale również z powodu mojego reportażu oraz wystawy zdjęć. Swoją fotograficzną przygodę ze Skjennungstua opisałam w poprzednim poście, zaś dzisiaj prezentuję Wam obiecany przepis na ulubione kanapki z omletem i wędzonym łososiem (rundstykke med omelett og røkelaks).

W Skjennungstua poza wspomnianymi kanapkami można spróbować wielu innych przekąsek, np. bułeczek z cynamonem (kanelboller) albo z kardamonem i budyniowym kremem (skoleboller), ciast, muffinów i gofrów. W menu są również ciepłe przekąski oraz kanapki z innymi dodatkami, np. z szynką i serem (med ost, skinke), brązowym kozim serem (geitost) lub też pasztetem (leverpostei). Próbowaliśmy już zdecydowanej większości, ale kanapki z omletem, łososiem i świeżymi warzywami pozostają od kilku lat naszym faworytem. Takie połączenie smakowe sprawdza się doskonale, dodaje energii i wprawia nas zawsze w jeszcze lepszy nastrój.

Kiedy wyjątkowo kiepska pogoda albo brak czasu sprawia, że na spacer do Nordmarki nie możemy się wybrać, zdarza nam się przygotowywać domową wersję ulubionych kanapek a’la Skjennungstua. Przy odrobinie wyobraźni czujemy się jak na wycieczce w norweskim lesie

Przepis na kanapkę norweską z omletem i łososiem

/2 kanapki/

  • 1 bułka (najlepiej z mąki pełnoziarnistej)
  • 2 plasterki wędzonego łososia
  • dwa liście sałaty
  • dwa plasterki świeżego ogórka
  • dwa plasterki pomidora
  • ew. kawałek czerwonej papryki
  • ew. świeże zioła do ozdobienia np. koperek, natka pietruszki

omlet:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżki świeżego, drobno pokrojonego szczypiorku i/lub pora
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • ew. szczypta ziół prowansalskich
  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem.
  2. Do miski wbij jajka, roztrzep widelcem. Dodaj mleko, szczypiorek, pora, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj całość do połączenia składników.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i przelej do niego jajeczną masę. Wstaw naczynie do piekarnika na około 15 – 20 minut (do ścięcia się masy).
  4. Gotowego omleta przekrój na dwie części. Bułkę przekrój na pół. Obie połówki posmaruj masłem i na każdej ułóż kolejno liść sałaty, plasterek ogórka i pomidora, kawałek papryki (opcjonalnie), omleta i plasterek wędzonego łososia.
  5. Gotową kanapkę możesz skropić odrobiną soku z cytryny, posypać świeżo zmielonym pieprzem i udekorować świeżymi ziołami.

Skjennungstua, Oslomarka

Skjennungstua, Oslomarka

Skjennungstua, Oslomarka
Skjennungstua, Oslomarka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *