Japońska wołowina gyuniku itame i gyuniku teriyaki

Japońska wołowina z warzywami i sosem teriyaki
Wybierając się w pierwszą podróż do Japonii przygotowałam sobie standardowo listę kilku potraw, których chciałam spróbować na miejscu. Na pierwszym miejscu znalazło się oczywiście sushi, a zaraz dalej makaron soba, omlet okonomiyaki oraz rozmaite słodycze o smaku zielonej herbaty. Z uwagi na fakt, że na co dzień preferuję ryby, na mojej liście nie znalazło się żadne stricte mięsne danie.

Oczywiście miałam świadomość, że japońska kuchnia to nie tylko ryż i owoce morza, że jej bogactwo może być wręcz przytłaczające, ale biorąc pod uwagę jednak niezbyt długi czas pobytu w Kraju Kwitnącej Wiśni, byłam zmuszona ustalić kilka priorytetów. Szybko jednak okazało się, że takie podejście było dość naiwne i gdyby się go konsekwentnie trzymała to dużo by mnie ominęło

Będąc w Tokio próbowałam tak wielu rozmaitych rzeczy, że w pewnym momencie skusiłam się także na mięso i ku mojemu zaskoczeniu okazało się ono jednym z większych smakołyków…

Rzecz działa się w tym samym lokalu, o którym wspominałam we wpisie o przystawce gomae czyli w niepozornej knajpce nieopodal naszego hotelu w dzielnicy Chidoya. Pominę więc tym razem szczegóły na temat charakteru lokalu oraz jego przesympatycznego właściciela. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o tym miejscu zapraszam do wspomnianego artykułu.

Wyraźnie ograniczona znajomość angielskiego u szefa wspomnianego lokalu powodowaÅ‚a pewne trudnoÅ›ci przy skÅ‚adaniu zamówieÅ„, zaÅ› menu dostÄ™pne tylko w jÄ™zyku japoÅ„skim i pozbawione zdjęć (czÄ™sto pomocnych w takich sytuacjach) oczywiÅ›cie ten problemu tylko jeszcze potÄ™gowaÅ‚o. Jednakże po krótkiej pogawÄ™dce peÅ‚nej pojedynczych słówek japoÅ„skich i angielskich wspomaganych żywÄ… gestykulacjÄ…, udaÅ‚o siÄ™ nawiÄ…zać nić porozumienia wokół hasÅ‚a „beef” (woÅ‚owina). UcieszyliÅ›my siÄ™, że szansa na zÅ‚ożenie zamówienia staje siÄ™ coraz bardziej realna, ale ku naszemu zdumieniu z jeszcze wiÄ™kszÄ… radoÅ›ciÄ… (a może z ulgÄ…?) fakt ten przyjÄ…Å‚ szef lokalu. MajÄ…c jednak drobne wÄ…tpliwoÅ›ci, czy rzeczywiÅ›cie zostaliÅ›my dobrze zrozumiani zamówiliÅ›my na poczÄ…tek tylko jednÄ… porcjÄ™.

ChwilÄ™ później wylÄ…dowaÅ‚a przed nami skwierczÄ…ca, gorÄ…ca, intensywnie pachnÄ…ca woÅ‚owina z warzywami (w tym przypadku z cebulkÄ… oraz zielonÄ… paprykÄ…) czyli „gyuniku itame„. Już po pierwszym kÄ™sie zgodnie wszyscy stwierdziliÅ›my, że na jednej porcji ten wieczór siÄ™ nie skoÅ„czy. Zaraz potem, na stoliku pojawiÅ‚y siÄ™ kolejne porcje woÅ‚owiny oraz lokalna whisky, która – jak siÄ™ okazaÅ‚o – pasowaÅ‚a idealnie do zamówionych wczeÅ›niej daÅ„.

Dwa dni później wybraliśmy się ponownie w to samo miejsce i zamówiliśmy nieco podobny zestaw, z tą różnicą, że tym razem zamiast wołowiny z warzywami wybraliśmy wersję teriyaki, zaś whisky ustąpiło miejsca umeshu, pod którą to nazwą kryje się wino śliwkowe. Całość okazała się równie smaczna jak poprzednia i po raz kolejny udało mi się zupełnie zapomnieć o wszelakich rybnych przysmakach

Japońska wołowina
Japońska wołowina
Japońska wołowina

Zaletą obydwu rodzajów wspomnianych potraw z wołowiny jest to, że można je łatwo przyrządzić w domu z powszechnie dostępnych składników. Wprawdzie oryginalnie sos teriyaki zawiera zarówno sake jak i mirin, to na szczęście można je zastąpić odpowiednio białym wytrawnym winem oraz brandy.

Istnieje także możliwość zakupu gotowego sosu teriyaki w butelce, ale jego przygotowanie we własnym zakresie nie jest trudne i taką wersję polecam. Tradycyjnie teriyaki jest przygotowywane poprzez wymieszanie sosu sojowego, sake lub mirinu oraz cukru lub miodu. Tak przyrządzaną mieszankę gotuje się aż do uzyskania odpowiedniej gęstości, a po następnie wykorzystuje do marynowania mięsa, które później trafi na patelnię lub grilla. Zestaw składników można także uzupełnić o imbir oraz czosnek.
Japoński sos teriyaki jest doskonałą marynatą oraz zaprawą nie tylko do pieczonych mięs, ale również ryb i wszelkiego rodzaju potraw z grilla. Można go też śmiało używać jako dodatku do gotowanych czy pieczonych warzyw.

Cóż, wciąż jestem zwolenniczkÄ… daÅ„ rybnych ale przyznajÄ™ uczciwie, że od powrotu z Japonii dosyć czÄ™sto odczuwam potrzebÄ™ przygotowania jakieÅ› orientalnie przyprawionej miÄ™snej potrawy…
A temat woÅ‚owiny w wersji japoÅ„skiej zakoÅ„czÄ™ krótko – jest po prostu pyszna!

Przygotowując wołowinę z warzywami (gyuniku itame) wzorowałam się na stronie kanakokitchen.com.

Przepis na wołowinę z sosem teriyaki pochodzi zaś ze strony rasamalaysia.com.

Przepis na Gyuniku itame – smażonÄ… woÅ‚owinÄ™ z warzywami

/dla dwóch osób/

  • 200 g miÄ™sa woÅ‚owego
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 biaÅ‚ej cebuli
  • 1,5 Å‚yżeczki sosu sojowego
  • czarny pieprz – do smaku
  • 4 Å‚yżki oleju (u mnie sezamowy)

Marynata:

  • 2 Å‚yżki sake
  • 2 Å‚yżka sosu sojowego
  • 2 Å‚yżki skrobi ziemniaczanej
  1. Pokrój wołowinę, cebulę i paprykę na podobnej wielkości kawałki (paski).
  2. Wymieszaj wołowinę z 2 łyżkami sake i sosu sojowego oraz posyp skrobią ziemniaczaną.
  3. Dobrze wymieszaj mięso z marynatą (najlepiej rękoma).
  4. Rozgrzej olej na dużej patelni.
  5. Wrzuć na patelnię mięso, a następnie cebulę i smaż, aż mięso zmieni swój kolor.
  6. Dodaj zieloną paprykę i przemieszaj wszystkie składniki.
  7. Gdy całość będzie wyglądała na odpowiednio podpieczoną (po około 10 minutach), dodaj 1,5 łyżeczki sosu sojowego i świeżo zmielony czarny pieprz (jeśli danie wydaje się za mało słone można dodać odrobinę soli).

Japońska wołowina z warzywami

Japońska wołowina z warzywami

Przepis na wołowinę z sosem teriyaki

/dla dwóch osób/

  • 200g miÄ™sa woÅ‚owego
  • olej do smażenia (u mnie sezamowy)
  • posiekana szalotka (do ozdobienia)

Marynata:

  • 1/2 Å‚yżki sosu sojowego
  • 1/2 Å‚yżki sake

Sos teriyaki:

  • 2 Å‚yżki sosu sojowego
  • 2 Å‚yżki sake
  • 2 Å‚yżki cukru
  • 2 Å‚yżki mirin
  • 1 Å‚yżeczka skrobi kukurydzianej (wymieszana z 1 Å‚yżeczkÄ… wody)
  1. Pokrój wołowinę na niewielkie kawałki.
  2. Dodaj składniki marynaty (1/2 łyżki sosu sojowego i sake) i marynuj mięso przez około 20 minut.
  3. Wymieszać wszystkie składniki na sos teriyaki i podgrzej je w rondelku. Gdy tylko sos zacznie bulgotać, zdejmij go z ognia.
  4. Rozgrzej na patelni odrobinę oleju, wrzuć wołowinę i podgrzewaj aż lekko się przypiecze.
  5. Przełóż mięso na talerz i polej je sosem teriyaki, a następnie udekoruj posiekaną szalotką.

Gyuniku itame oraz Gyuniku teriyaki możemy podawać jako samodzielne danie albo z białym ryżem, no i oczywiście obowiązkowo szklaneczką whisky

Japońska wołowina teriyaki

Japońska wołowina teriyaki

Japońska wołowina teriyaki

Japońska wołowina teriyaki

Japońska wołowina teriyaki

Japońska wołowina teriyaki

14 Comments

  1. Addicted To Passion
    20 lipca 2013

    Marzy mi sie Japonia juz od bardzo dawna Na pewno kiedys tam dotre A tymczasem wyprobuje twoj przepis na wolowinke w sosie teriyaki i bede sie delektowac w domku

    Odpowiedz
  2. N.
    20 lipca 2013

    Ja to ani specjalnie mięsożerna nie jestem, ani specjalnie nie kręci mnie Japonia. Ale na te zdjęcia mogłabym patrzeć i patrzeć!

    Odpowiedz
    1. Marta
      21 lipca 2013

      Czasem jedna podróż potrafi wiele zmienić, wiÄ™c może kiedyÅ› przekonasz siÄ™ bardziej zarówno do miÄ™ska, jak i do Japonii…

      Odpowiedz
  3. Aga
    20 lipca 2013

    Czyli Japonia to nie tylko sushi:) Mięsko wygląda przepysznie, ale jak tak nieustająco będziesz wrzucała przepisy na pyszności które mam zamiar przyrządzić, to chyba przez najbliższe miesiące nie wyjdę z kuchni

    Odpowiedz
    1. Marta
      21 lipca 2013

      Pomysłów na kolejne japoÅ„skie dania i wpisy mam tyle, że jeszcze kilka miesiÄ™cy bÄ™dziesz musiaÅ‚a w tej kuchni spÄ™dzić DomyÅ›lam siÄ™ też, że masz dużo chiÅ„skich inspiracji po swojej podróży…

      Odpowiedz
      1. Aga
        21 lipca 2013

        OczywiÅ›cie, chiÅ„skich inspiracji też mnóstwo, wiÄ™c jestem w kuchni uziemiona na dobre Do tego wszystkiego ostatnio otrzymaÅ‚am jeszcze w prezencie sympatycznÄ… książkÄ™ o kuchni hinduskiej wiÄ™c… kolejny rok chyb nie muszÄ™ siÄ™ martwić co by tu ugotować na obiad

        Odpowiedz
        1. Marta
          28 lipca 2013

          No to zapowiada siÄ™ azjatycki rok w kuchni…

          Odpowiedz
          1. Karolina
            28 lipca 2013

            To ja siÄ™ bardzo z tego cieszÄ™:)

  4. Marysia
    22 lipca 2013

    A ja jak najbardziej lubię mięsko, zwłaszcza w tak wspaniałym wydaniu Szczególnie pierwsza wersja z papryką i cebulą mówi, że mam ją zjeść. Trzeba się zaopatrzyć w sake.

    Odpowiedz
    1. Marta
      28 lipca 2013

      Albo w whisky…

      Odpowiedz
  5. Pola
    27 lipca 2013

    Mam jakieś takie irracjonalne uczucie, że ta wołowina to rewelacja jest

    Odpowiedz
  6. betsypetsy
    4 sierpnia 2013

    Bardzo interesujący blog i piękne zdjęcia

    Odpowiedz
  7. Anna
    20 listopada 2017

    Musi być przepyszna. ja przeważnie też dodaję do wołowiny cebulkę i paprykę ma w tedy taki orientalny smak. Jestem smakoszem kuchni orientalnych. Szczególnie Japońskiej, Chińskiej i Włoskiej. W Zeszłym roku z mężem wybraliśmy się na wakacje do Chin właśnie żeby spróbować Chińskiej kuchni. W tym roku planujemy odwiedzić Japonię zobaczymy czy się uda

    Odpowiedz
    1. Marta
      11 grudnia 2017

      Powrót do Japonii to moje marzenie i również nieśmiało planujemy taki wypad w 2018.

      Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *