Inari sushi. Przysmak japońskich lisów

Inari sushi

Inari sushi nie jest zbyt popularne poza Japonią. Inne odmiany takie jak maki, nigiri, sashimi lub też chirashi-zushi („sushi rozsypane”) są z reguły bardziej powszechne i rozpoznawalne. Tymczasem w Kraju Kwitnącej Wiśni ten typ sushi serwowany jest zarówno w barach sushi, jak również stanowi często jeden ze składników bentō – zestawów lunchowych w pudełkach.

Inari sushi zwane przez Japończyków Inari-zushi, Oinari-san oraz Kitsune-zushi („kitsune” znaczy „lis”) to w największym uproszczeniu aburaage (abura-age) – usmażone na głębokim tłuszczu cienkie plasterki tofu (ser sojowy) w formie sakiewek / torebek, nadziane ryżem do sushi.

Pierwszy raz spróbowałam inari sushi dopiero podczas ostatniej wizyty w Japonii. Oszalałam na jego punkcie już po pierwszych kilku kęsach zachwycona słono-słodkim, soczystym smakiem. Nieco później dowiedziałam się, skąd pochodzi nazwa tego specjału, dlaczego ten typ sushi uchodzi za przysmak japońskich lisów (Kitsune), a tuż po powrocie z podróży zaczęłam zgłębiać tajniki jego przygotowania.

Czym jest aburaage?

Aburaage jest znanym od dawna, powszechnym składnikiem wielu japońskich dań. Usmażone na głębokim tłuszczu sakiewki z tofu bywają najczęściej nadziewane ryżem (tak jak w przypadku inari sushi) lub krojone i wykorzystywane jako ozdoba/dodatek do zup oraz dań z makaronem (miso, ramen, inari soba, toshikoshi soba, kitsune/inari udon).
Grubsza odmiana smażonego tofu znana jest jako atsuage. Bywa podawana osobno, przyprawiona sosem lub jako dodatek do zup i gulaszy. Atsuge pokrojone na mniejsze kawałki stanowi pyszną przekąską – szczególnie w towarzystwie sosu sojowego oraz sosu Yuzu Ponzu – z dodatkiem soku z japońskiej cytryny – bardzo polecam!

Ulubione danie japońskich lisów (Kitsune)

Zgodnie z japońskimi wierzeniami smażone tofu jest uważane za pokarm bogów (kami) oraz przysmak Kitsune. Do ulubionych lisich dań należy właśnie Inari sushi oraz Kitsune udon.
Lisy uważa się za wysłańców Inari – shintōistycznego bóstwa m.in. sake, ryżu, rolnictwa i płodności. Zwierzęta te cieszą się dużym szacunkiem, a w folklorze japońskim są uważane za duchy będące w posiadaniu szczególnych mocy takich jak zdolność wcielania się w różne postaci – np. pięknej młodej kobiety. W całym kraju znaleźć można zarówno małe kapliczki, jak i olbrzymie kompleksy świątynne poświęcone Inari. Najważniejszym miejscem tego typu jest znajdująca się w Kioto Fushimi Inari Taisha położona na zboczach góry Inari (233 m n.p.m).
Czterokilometrowy szlak prowadzący na szczyt góry Inari przebiega ścieżką złożoną z sieci tuneli wytyczonym przez tysiące stojących blisko siebie, drewnianych bram torii pomalowanych na czerwono-pomarańczowy jaskrawy kolor (vermilion / cynobrowy), a na trasie wędrówki można spotkać tysiące mniejszych i większych posągów przedstawiających wizerunki Kitsune. Niektóre z lisków odstrojone są przez wiernych w czerwone śliniaki (yodarekake) jako wyraz respektu.
Fushimi Inari Taisha to jak dotąd moje ulubione miejsce w Kioto. Podczas ostatniej wizyty w Japonii odwiedziliśmy to miejsce dwa razy, ale chętnie przy najbliższej okazji zrobiłabym to ponownie.

Fushimi Inari Taisha, Kioto, Japonia
Fushimi Inari Taisha, Kioto, Japonia
Fushimi Inari Taisha, Kioto, Japonia
Fushimi Inari Taisha, Kioto, Japonia
Fushimi Inari Taisha, Kioto, Japonia
Fushimi Inari Taisha, Kioto, Japonia
Fushimi Inari Taisha, Kioto, Japonia
Fushimi Inari Taisha, Kioto, Japonia

Jak przygotować inari sushi?

Wracając jednak do aburaage i inari sushi…
Po powrocie z Japonii ruszyłam na poszukiwania aburaage. Na szczęście okazało się, że jest dostępne w wersji mrożonej w moim ulubionym japoński sklepie (Obento) w centrum Oslo.
Smażone sakiewki z tofu bywają także dostępne w formie puszkowanej (tzw. Inarizushi-no-moto). Nie wymagają wówczas gotowania i pozostaje tylko wypełnić je ryżem. Samodzielne wykonananie aburaage jest oczywiście możliwe, ale moim zdaniem ten proces jest dość skomplikowany, wiec tym razem zdecydowałam się skorzystać z gotowego produktu.
Aburaage w wersji mrożonej należy ugotować w słodko-słonym wywarze stanowiącym mieszankę wody, sosu sojowego, cukru i mirinu. Następnie należy je dokładnie odsączyć, ostudzić, pokroić i na koniec powstałe kieszonki można nadziewać ryżem do sushi – doprawionym octem ryżowym, cukrem i solą. Czasami ryż po ugotowaniu mieszany jest z innymi składnikami takimi jak ziarna sezamu, kawałki warzyw, marynowany imbir, grzyby shiitake, posypka furikake. W bardziej oryginalnej / zdrowszej wersji można przygotować nadzienie z czarnego ryżu albo makaronu soba albo zaeksperymentować z wersją niewegetariańską (z kawałkami surowej ryby).
Warto również wiedzieć, że inari sushi w zależności od regionu może przybierać różne kształty – prostokątny (niektórzy uważają, że przypominają wówczas szpiczaste uszy lisów) lub trójkątny. Tak czy inaczej, niezależnie od wersji inari sushi jest pyszne i doskonale rozumiem dlaczego japońskie Kitsune upodobały sobie akurat ten rodzaj sushi.

Przepis na inari sushi

/12 kawałków inari sushi/

Jak ugotować aburaage?

  • 6 aburaage – smażonych plastrów tofu
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mirinu
  1. Aburaage włóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj ok. 3 minuty w celu wytrącenia z nich nadmiaru oleju. Delikatnie wyjmij aburaage na durszlak i odsącz.
  2. Przekrój każdy kawałek aburaage w poprzek i rozchyl ostrożnie boki każdej połówki – otrzymasz 12 sakiewek.
  3. Wlej do garnka szklankę wody, sos sojowy, mirin i wsyp cukier. Zagotuj całość i wymieszaj, żeby cukier się rozpuścił. Włóż do garnka sakiewki tofu, ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15 minut do momentu, aż tofu nabierze bursztynowego koloru.
  4. Delikatnie wyjmij sakiewki na durszlak i lekko dociskaj każdy kawałek łyżką / łopatką w celu odsądzenia nadmiaru płynu. Aburaage odstaw do ostygnięcia, a następnie wypełniaj przygotowanym wcześniej ryżem do sushi (patrz niżej).

Jak przygotować sumeshi – ryż do sushi?

  • 1 szklanka ryżu krótkoziarnistego (ryżu do sushi)
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  1. Ryż kilkakrotnie przepłucz zimną wodą do momentu, aż oczyścisz ryż ze skrobii – wypływająca z durszlaka będzie przezroczysta.
  2. Przełóż ryż do garnka z grubym dnem, zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut.
  3. Przykryj garnek pokrywką, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na bardzo małym ogniu przez 10-12 minut do momentu, aż cała woda zostanie wchłonięta.
  4. Zestaw garnek z ognia i odstaw przykryty na kolejne 10 minut.
  5. Przełóż ryż do szerokiego, płytkiego naczynia (niemetalowego) i równomiernie go rozprowadź. Wymieszać w miseczce lub szklance ocet ryżowy, cukier i sól, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Polewaj ryż powstałym dressigniem i drewnianą łyżką delikatnie wymieszaj go z ryżem.
  6. Ryż odstaw do ostygnięcia albo użyj do tego celu wachlarza (tak jak w Japonii).

Jak przygotować i podawać inari sushi?
Po przestudzeniu ryżu do temperatury pokojowej możesz podzielić go na kilka części i każdą doprawić na różne sposoby. Sprawdzi się starta marchewka, pokrojony drobno marynowany imbir, grzyby shiitake, prażone ziarna sezamu, furikake.
Ostrożnie rozchylaj sakiewki z tofu i wypełniaj je ryżowym nadzieniem.
Gotowe kawałki inari sushi możesz dodatkowo ozdobić posypując je np. ziarnami sezamu, furikake, suszonymi wodorostami aonori (tak jak na zdjęciu).

Istnieją trzy techniki wypełnienia i podania inari sushi:

  • wypełniamy torebki po brzeg i układamy otwarciem do dołu
  • wypełniamy torebki po brzeg i układamy otwarciem do góry – ryż możemy wówczas na wierzchu posypać przyprawami, sezamem albo ozdobić kawałkami warzyw
  • wypełniamy torebki częściowo i zawijamy/zamykamy ich górną część

Inari sushi, podobnie jak inne rodzaje, smakuje dobrze podane z sosem sojowym, marynowanym imbirem i ewentualnie odrobiną wasabi.
Zaletą inari sushi jest to, że nie ryż zawinięty w torebki nie wysychają tak szybko, a torebki dobrze zachowują swój kształt. Ten typ sushi nadaje się więc idealnie do zabrania na drogę – sprawdziliśmy, polecamy.

Inari sushi

Inari sushi

Inari sushi

1 Comment

  1. marcelina
    19 września 2018

    To tanie wygląda idealnie! ale moc przyciągania
    Nie muszę mówić, że podróży do Japonii zazdroszczę, bo bardzo. Czym by była wyprawa bez odkrywania kulinarnych smaków, te sakiewki wyglądają przepysznie!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *