Hawajskie ciasto mochi

Hawajskie ciasto mochi

Uwielbiam sposób w jaki Hawajczycy łączą w swojej kuchni wpływy azjatyckie i zachodnio-europejskie. Jeśli chodzi o jedzenie oznacza to zazwyczaj wyłącznie pozytywne rzeczy. Dobrym przykładem jest hawajskie poké – przypominające nieco rozsypane sushi (chirashi sushi) albo spam musubi kojarzące się z japońskim onigiri. Hawajską odpowiedzią na japońskie mochi – deser ze słodkiej mąki ryżowej (mochiko), jest natomiast maślane ciasto butter mochi cake.

Nie jestem zwolenniczką tradycyjnego mochi i wspominam je jako jedyną rzecz, która niespecjalnie mi zasmakowała podczas wizyty w Japonii. Wersja z zieloną herbatą nie była taka zła, ale mochi nadziewane pastą anko (ze słodkiej, czerwonej fasoli) wspominam jako okropieństwo Typowe mochi jest dla mnie przede wszystkim zbyt gumowate i słodkie (podobnie z resztą jak dango – japońskie kluski).

Okazuje się jednak, że hawajskie ciasto mochi jest bardzo smaczne. Deser jest zdecydowanie mniej słodki, konsystencja przyjemniejsza, a dodatek mleka kokosowego i wiórków kokosowych nadaje mochi tropikanego posmaku. Ciasto można również z powodzeniem wzbogacić łyżką kakao albo sproszkowanej zielonej herbaty matcha. W roli dodatków świetnie sprawdzą się świeże owoce oraz lody (polecam szczególnie waniliowe albo kokosowe).

Przepis na kokosowe, hawajskie ciasto mochi (Butter mochi cake)

/na jedną prostokątną blachę o wymiarach ok. 23x33cm/

  • 2 szklanki mochiko – słodkiej mąki ryżowej (ew. zwykłej mąki ryżowej)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka brązowego cukru (lub zdrowszego odpowiednika)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g roztopionego masła
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii (lub aromatu waniliowego)
  • do ozdobienia/podania: cukier puder, zmielone orzechy makadamia, wiórki kokosowe, świeże owoce, lody waniliowe lub kokosowe
  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  2. Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki – mąkę, wiórki kokosowe, cukier, proszek do pieczenia i wanilię.
  3. W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem kokosowym.
  4. Wlej mokre składniki do suchych, dodaj roztopione masło i wymieszaj wszystko dokładnie.
  5. Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, umieść na środkowej półce piekarnika. Piecz przez około 50 min.
  6. Po ostudzeniu pokrój ciasto na kwadraty.
  7. Podawaj posypane cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi, ze świeżymi owocami i/lub lodami.

Wskazówka: Na bazie tego samego przepisu możemy wykonać muffiny mochi. Czas pieczenia powinniśmy wówczas nieco skrócić – do ok. 40 minut.

Hawajskie ciasto mochi kokosowe
Hawajskie ciasto mochi kokosowe
Hawajskie ciasto mochi kokosowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *