Fredag = taco
Piątek w Norwegii oznacza taco

Piątek w Norwegii oznacza tacoKażdy czeka na piątek…, a przynajmniej Ci, którzy w tygodniu pracują, a w dni wolne z reguły odpoczywają.
Norwegowie często już po pracy wyruszają na weekend do hytta (czyt. chatki za miastem), planują wycieczki w góry, spotkania ze znajomymi, rozpoczynają imprezy, których obowiązkowym składnikiem powinno być dobre jedzenia i picie
Teoretycznie nic szczególnego, gdyby nie fakt, że piątek oznacza jeszcze jedno. Jest to dzień taco!

Dziennik Aftenposten opublikował jakiś czas temu artykuł poświęcony fenomenowi taco i udowadniający wzrost spożycia z roku na rok tego typu jedzenia (tacos, burritos, tortillas itp.) przez mieszkańców Norwegii.

Aftenposten wspomina również, że tylko jedno „danie weekendowe” jest bardziej popularne niż taco – jest to mrożona pizza, o której będę jeszcze wspominać… Grandiosa jest jednakże spożywana przede wszystkim w sobotę, która jest określana w artykule jako ‘pizzadagen’, zaś piątek to ‘tacodagen’ czyli właśnie dzień taco

Popularność meksykańskiego jedzenia potwierdzają także regały w wielu norweskich marketach uginające się pod produktami niezbędnymi do przygotowania meksykańskiej uczty.

Taco fredag” jest kolejnym norweskim zwyczajem, który można (i chyba należy) traktować z przymróżeniem oka, aczkolwiek uważamy, że jest on sympatyczny. Meksykańskie jedzenie lubimy, a piątkowy wieczór z taco może być niezłą zabawą, wiec czemu nie…

Pewnego czerwcowego dnia (w piątek rzecz jasna postanowiliśmy rozpocząc przygodę z taco. Nabyliśmy w tym celu obowiązkowe składniki czyli kukurydziane muszle, mielone mięso, ser żółty oraz przyprawę do taco. Dodatki w postaci warzyw dobraliśmy spontanicznie według preferencji – w naszym przypadku były to pomidory, sałata i papryczki jalapeno. Salsę czy mieszankę przypraw możemy oczywiście sporządzić samodzielnie posiłkując się wieloma przepisami z Internetu, co poleca na przykład inny norweski serwis kk.no.

Taco to przyjemność, ale też fajna, towarzyska zabawa, bo w „komponowaniu” i jedzeniu kukurydzianych muszli trzeba nabrać odrobiny wprawy aby na wstępie nie utytłać się po łokcie (a może właśnie o to w tym chodzi?)

Przepis na „taco fredag” – piątkowe taco

Składniki:
/dla czterech osób albo dwóch baaardzo głodnych/

  • opakowanie muszli taco „Tacoskjell” (w naszym było 12 sztuk)
  • opakowanie taco krydder czyli gotowej mieszanki przypraw do taco
  • 400 g mielonego mięsa (nada się każdy rodzaj)
  • ser żółty
  • słoik sosu do taco albo innego według preferencji (u nas „Taco Saus Hot”)
  • świeże warzywa np. pomidory, awokado, sałata, ogórek
  • słoik papryczek jalapeno
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Usmaż mielone mięso na oliwie.
  2. Dodaj do mięsa mieszankę przypraw do taco i trochę wody i podgrzewaj mięso jeszcze kilka minut mieszając je co jakiś czas.
  3. Podgrzej muszle taco w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Pokrój warzywa, zetrzyj ser żółty.
  5. Podawaj ciepłe mięso i muszle taco z warzywami, serem i sosem.

Ha en fin fredag!
Miłego piątku!

Piątek w Norwegii oznacza taco

Piątek w Norwegii oznacza taco

Piątek w Norwegii oznacza taco

Piątek w Norwegii oznacza taco

Piątek w Norwegii oznacza taco

Piątek w Norwegii oznacza taco

Piątek w Norwegii oznacza taco