Fiskekaker z sosem musztardowym

Fiskekaker

Miło mi Was poinformować o mojej skromnej publikacji na łamach październikowego numeru
miesięcznika Poznaj Świat (nr 10/2012).

W dziale Magazynu p.t. „Poznaj Świat od kuchni” możecie przeczytać mój przepis na łososiowe placki z sosem musztardowym oraz wstęp o kuchni norweskiej.

Zachęcam do zapoznania się z artykułem oraz… zakupu magazynu jeśli tak jak ja interesujecie się podróżami i chcielibyście dowiedzieć się więcej między innymi o takich miejsach jak: Australijska Rafa Koralowa, Barcelona, Kenia, Argentyna, Indie i inne…

Fiskekaker (dosłownie „ciastka rybne”) to rodzaj placków lub kotletów wykonywanych z mielonego mięsa ryby. Stanowią popularną przekąskę łatwo dostępną w lokalach gastronomicznych i marketach w Norwegii. Niestety gotowe „sklepowe” fiskekaker jak niejednokrotnie miałam okazję się przekonać – choć niedrognie – to jednak nie są zbyt dobre. Smak tych wykonanych samodzielnie w domu jest o niebo lepszy

Do przygotowania ciastek rybnych można korzystać z różnych rodzajów ryb, jak również urozmaicać je o dodatkowe składniki wśród których często pojawiają się ugotowane ziemniaki, czosnek, cebula lub koperek.

Fiskekaker są szybkie w przygotowaniu i stanowią wspaniały obiad lub kolację. Zwykle są podawane z gotowanymi warzywami i sosem. Moim zdaniem równie dobrze smakują ze świeżym, pełnoziarnistym pieczywem, z lekką sałatką ze świeżych warzyw oraz… sosem musztardowym.

Łososiowe Fiskekaker

Łososiowe Fiskekaker

Łososiowe fiskekaker

Składniki:
(na około 8 placków)

  • 300g wędzonego łososia bez skóry
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mąki
  • 3 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sok z połowy cytryny
  • oliwa z oliwek do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciastka wrzucamy do blendera i miksujemy na farsz albo dokładnie
    łączymy ręcznie.
  2. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek.
  3. Nakładamy łyżką odrobinę powstałej masy na patelnię formując okrągłe placki.
  4. Smażymy aż się zarumienią – około pięć minut z każdej strony.

Łososiowe Fiskekaker

Sos musztardowy

Składniki:

  • 3 łyżki musztardy Dijon (może być również zwykła stołowa)
  • 5 łyżek świeżo posiekanego koperku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:
Umieszczamy w misce wszystkie składniki i dokładnie mieszamy.
Przelewamy do małej miseczki i podajemy razem z daniem głównym.

Łososiowe Fiskekaker

Łososiowe Fiskekaker

Łososiowe Fiskekaker

Nyt måltidet!

Kilka słów o norweskiej kuchni

Tradycyjna norweska kuchnia jest zdrowa i nieskomplikowana. Posiłki są proste w przygotowaniu, ale bardzo pożywne i smaczne.
Ogromny wpływ na tradycje kulinarne Norwegii ma jej położenie geograficzne, surowy klimat oraz warunki naturalne. Dania są dostosowane do długich zim, gdy brakuje świeżych produktów, a mieszkańcom potrzeba dużo energii.

Podstawowe miejsce w diecie zajmują ryby i owoce morza. Wody Norwegii obfitują przede wszystkim w dorsze i cenione na całym świecie łososie, które przyrządzane są na wiele różnorodnych sposobów. Popularne są rybne placki (fiskekaker), zupy (fiskesuppe) czy puddingi (fiskepudding). Z mięs najczęściej stosowana jest baranina, jagnięcina oraz mięso renifera. Głównym dodatkiem do dań są ziemniaki posypane koperkiem, który jest popularnym składnikiem wielu dań i sosów.

Mieszkańcy świetnie opanowali sztukę przetrwarzania i konserwowania jedzenia. Popularne są przetwory z warzyw i owoców (na przykład z popularnej maliny moroszki) oraz przede wszystkim suszone, marynowane, wędzone ryby i mięsa. Najlepszymi przykładami są gravlax – marynowany łosoś, znany w całej Skandynawii oraz tørrfisk (sztokfisz) – ryba suszona na słońcu (najczęściej dorsz).

Norweskie desery również są proste w swojej formie. Królują sałatki owocowe, kisiele, a na specjalne okazje przygotowuje się rømmegrøt (rodzaj puddingu). W ramach przekąski czy śniadania Norwegowie jedzą puszyste naleśniki sveler oraz gofry vaffler, które najczęściej podaje się z dżemem, śmietaną, jak również brązowym serem brunost o charakterstycznym karmelowym smaku, który stanowi kolejny norweski specjał.

Łososiowe Fiskekaker

Zobacz także:

6 Comments

  1. M.
    9 października 2012

    Wow, gratuluję publikacji w cenionym czasopiśmie podróżniczym! A danie wygląda smakowicie, uwielbiam ryby. A co do Norwegii, to chyba pierwszy raz w życiu jadłam tak pysznego łososia właśnie w Norwegii, w Bergen

    Odpowiedz
    1. Marta
      9 października 2012

      Dziękuję
      Ja też uwielbiam ryby, a szczególnie norweskiego łososia, który najbardziej smakuje mi w Bergen – pośrednio pewnie z uwagi na mój sentyment do tego miasta
      Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  2. M.
    10 października 2012

    O! Czyli trafiło nam się to samo norweskie miasto Mam tam akurat rodzinę, więc kilka razy odwiedziłam już Bergen. Z norweskich miast byłam jeszcze w Oslo. Jednak strasznie marzy mi się jeszcze słynny Lysefjorden i jakiś wypad na północ kraju…

    Odpowiedz
  3. lipoooo
    20 października 2012

    @Zaoszczędzić można wszędzie i na wszystkim, jeżeli się chce oczywiście A Skandynawia mimo wszystko mogłaby być odrobinę tańsza, chociażby podczas weekendowego zwiedzania

    Odpowiedz
  4. Tyśka
    27 stycznia 2013

    Rewelacyjny przepis, właśnie wypróbowałam
    Polecam, pychotka…

    Odpowiedz
    1. Marta
      27 stycznia 2013

      Cieszę się, że placuszki się udały i smakowały

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *