Fiskegrateng.
Norweska zapiekanka rybna

Norweska zapiekanka rybna

Spośród rozmaitych dań charakterystycznych dla kuchni norweskiej najbardziej lubię potrawy z ryb i owoców morza. Dorsz, śledź, łosoś, krewetki są podawane w Norwegii na najróżniejsze sposoby…

Do popularnych dań rybnych należą między innymi fiskeboller, czyli kulki z mielonej ryby, fiskekaker – kotleciki rybne, fiskepudding – pudding rybny. Najbardziej lubię zypę rybną – fiskesuppe , chociaż nie ma dania, które by mi nie smakowało – może dlatego, że nie odważyłam się jeszcze spróbować lutefisk (dorsza moczonego w wodzie i ługu)

Wspomniane specjały można dostać w każdym supermarkecie w Norwegii w postaci gotowych dań do podgrzania albo półproduktów, które przyspieszają ich wykonanie. Są one smaczne, ale oczywiście najbardziej polecam przygotowanie ich pod podstaw. Norweskim przysmakiem rybnym banalnym w wykonaniu jest na przykład fiskegrateng czyli zapiekanka rybna z makaronem. Do jej przygotowania najczęściej wykorzystuje się dorsza, ale z powodzeniem można go zastąpić innymi rybami.

Fiskegrateng robi się ekspresowo, jest sycąca i lubią ją wszyscy (również najmłodsi). Podaję ją zawsze, kiedy mamy gości z Polski, gdyż w ten sposób odwiedzający mają okazję spróbować jednego z popularniejszych dań serwowanych w norweskich domach.

Przepis na fiskegrateng – norweską zapiekankę rybną

Składniki:
(dla ok. 6 osób)

  • 2 szklanki makaronu typu macaroni (nor. makaroni)
  • 400g filetów z dorsza (opcjonalnie innej ryby)
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek mąki
  • szklanka mleka
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 3 jajka
  • tarty ser żółty
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron al dente zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, a następnie odcedź.
  2. Roztop masło w rondelku, wymieszaj dokładnie z mąką i mlekiem, dodaj sól, pieprz i jajka i mieszaj całość aż do postania jednolitego sosu.
  3. Filety z ryby opłukacz, osusz i podziel na niewielkie kawałki.
    Można użyć ryby surowej albo wcześniej ugotowanej. Alternatywnie można potrzymać rybę chwilę we wrzącej wodzie – ja stosuję właśnie takie rozwiązanie.
  4. Wymieszaj kawałki ryby z makaronem oraz sosem.
  5. Przelej całość do naczynia żaroodpornego.
  6. Posyp wierzch odrobiną tartego sera i bułką tartą.
  7. Piecz ok. 30 minut w 200 stopniach na dolnej pułce piekarnika.

Podawaj z ulubionymi warzywami np. surową tartą marchewką (wersja popularna w Norwegii).

Norweska zapiekanka rybna

Norweska zapiekanka rybna

Norweska zapiekanka rybna

Norweska zapiekanka rybna

Norweska zapiekanka rybna

8 Comments

  1. Florentyna
    27 sierpnia 2015

    A ja zupełnie nie znam kuchni skandynawskiej. Twoja zapiekanka brzmi i wygląda smakowicie;-) Chyba się skuszę i spróbuję. Dzięki za przepis. Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  2. Beata
    28 sierpnia 2015

    Aż przełknęłam ślinkę:) Owoce morza to nie dla mnie, ale rybkę chętnie zjem.

    Odpowiedz
  3. N.
    28 sierpnia 2015

    W wersji finalnej wygląda przeapetycznie! I cóż, ryba z ługu dla mnie też brzmi dość… niezachęcająco

    Odpowiedz
  4. marcelina
    30 sierpnia 2015

    Zapiekanka palce lizać! Dorsz jest jedną z moich ulubionych ryb i w takiej zapiekance chętnie bym go spróbowała

    Odpowiedz
  5. Agnieszka F.
    31 sierpnia 2015

    Noooo, ten przepis zapisuje od razu! I robię :)))

    Odpowiedz
  6. Paula
    3 października 2015

    Dziekuje za przepis Uwielbiam fiskegrateng od pierwszego posmakowania. Az dziw, ze zawsze jem kupowany i jakos nie wpadlam na to, zeby samej to upiec. Teraz to nadrobie.

    Odpowiedz
  7. Zula
    4 grudnia 2016

    Lutefisk warto spróbować jest pycha z kostką podsmazonego boczku ziemniakami i purre z zielonego groszku. Lutefisk solimy 1 łyżkę soli na kg ryby i w naczyniu z wysokim brzegiem wstawiamy na pół godziny na 220 st c. Delikatna struktura ciepła i pożywna wersja obiadu i smak Bożego narodzenia w Norwegii .

    Odpowiedz
    1. Marta
      5 grudnia 2016

      Chętnie spróbuję Opinie są dość podzielone, więc jestem ciekawa, czy mi zasmakuje.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *