Vaffeldagen. Najlepsze gofry w Oslo.

Najlepsze gofry w OsloObchodzony 25 marca Międzynarodowy Dzień Gofra jest w Norwegii dniem szczególnym, bowiem gofry zwane tutaj vafler są cieszą się wśród norweskiego społeczeństwa niezwykle dużą popularnością.
Vafler serwowane są zarówno w wielu górskich chatkach (np. na terenie Oslomarki), jak również spożywane są podczas rozmaitych świąt i imprez. Z okazji Vaffeldagen sklepy oferują gofrownice (vaffeljern) w promocyjnych cenach (obowiązkowe wyposażenie każdego norweskiego domu, a czasem nawet biura ;), a kawiarnie zapraszają do wspólnego świętowania.
W celu spróbowania najlepszych gofrów w Oslo polecamy wybrać się do Haralds Vaffel, niewielkiego lokalu znajdującego się w centrum, na ulicy Torggata 7.

Założycielem Haralds Vaffel jest pochodzący ze Szwecji Jonathan Larsson, zaś swoją przygodę ze sprzedawaniem gofrów rozpoczął kilka lat temu w celu sfinansowania studiów z matematyki. Jonathan wpadł na pomysł serwowania gofrów z okna kawalerki w centrum miasta przy ulicy Schweigaardsgate 71, tuż przy przystanku autobusowym «Harald Hårdrådes plass» (autobus nr 37). Jak się zapewne domyślacie stąd właśnie wzięła się nazwa tego skromnego biznesu.

Gofry z pomarańczowego okna kawalerki szybko zyskały wielu miłośników, jednakże po drodze Szwed napotkał również kilka problemów. Jonathan stoczył walkę między innymi z Departamentem Zdrowia, niektórymi mieszkańcami Oslo oraz krytykami kulinarnymi. Przez ponad dwa miesiące Haralds Vaffel był zamknięty, ale dzięki wytrwałości i wsparciu ze strony życzliwych ludzi, interes przetrwał i szybko stał się jeszcze bardziej lubiany. W ciągu jednego z weekendów po ponownym otwarciu lokalu, Jonathan sprzedał około 600 gofrów, a pod jego oknem ustawiały się 20-metrowe kolejki. Powstała nawet piosenka o Haralds Vaffel, której można posłuchać na Spotify oraz Soundcloud.

Haralds Vaffel oferuje tradycyjne norweskie vafler w kształcie serca z typowymi dodatkami takimi jak śmietana, dżem i norweski brązowy ser (brunost), jednakże w ofercie znajdują się również bardziej nietypowe warianty – np. gofry z bekonen i serem pleśniowym, kokosem, bezglutenowe oraz favaffel – serwowane z hummusem.

Haralds Vaffel odwiedziliśmy po raz pierwszy w 2015 roku, gdy Jonathan serwował vafler z domowego okna. Z okazji Vaffeldagen, zgodnie z tradycją, wybieramy się dzisiaj na najlepsze gofry w Oslo, a może i całej Norwegii…

Haralds Vaffel na facebook.com
haraldsvaffel.no

Źródła:
citinerary.net
osloby.no

Najlepsze gofry w Oslo

Najlepsze gofry w Oslo

17 Comments

  1. Karolina
    25 marca 2015

    Pychota! Wybieramy sie na swiateczny weekend do Oslo, wiec jesli tylko okienko bedzie czynne to na pewno sprobujemy

    Odpowiedz
    1. Marta
      25 marca 2015

      Serdecznie polecam! Jak starczy Wam czasu to możecie jeszcze wybrać się do Grünerløkka na kawę do Tim Wendelboe…

      Odpowiedz
      1. N.
        27 marca 2015

        O Timie jest w artykule o kawie w nowym numerze „Zewu Północy” Ciekawie miejsce z goframi, rzeczywiście nietypowe!

        Odpowiedz
        1. Marta
          27 marca 2015

          Dzięki za informację! Będę musiała uzupełnić brakujące numery Zewu Północy, bo bardzo lubię ten magazyn O Timie będę jeszcze na blogu wspominała…

          Odpowiedz
  2. Marcelina
    26 marca 2015

    Muszę w końcu upolować gofrownicę, choć obawiam się, że wtedy każdy dzień będzie moim dniem gofra

    Odpowiedz
    1. Marta
      26 marca 2015

      Wstyd się przyznać, ale ja też aktualnie gofrownicy nie posidam Mam jednak plan, żeby przed 17. maja czyli norweskim Świętem Konstutucji wyposażyć się w odpowiedni sprzęt!

      Odpowiedz
  3. Magdalinne
    26 marca 2015

    To dopiero ciekawostka! Super pomysł na biznes Jak będę w Oslo to będę musiała tam skoczyć na tego najlepszego z najlepszych gofra Faktycznie są TAK dobre?

    Odpowiedz
    1. Marta
      27 marca 2015

      Nam bardzo smakowały Polecam gofra „Haralds Vaffel” czyli ze wszystkim (czekoladą, dżemem, bitą śmietaną, lodami)
      Warto się tam wybrać chociażby dla samego klimatu… Czekając w kolejce po gofra odniosłam wrażenie, że wszyscy się tam znają albo są to stali klienci Haralds Vaffel

      Odpowiedz
  4. Beata
    27 marca 2015

    Uwielbiam gofry, chyba takie z jagodami i bitą śmietaną lubię najbardziej. Jejku aż mi ślinka cieknie;) Gofrownice mam i nawet nie dawno z niej korzystałam, ale stwierdziłam, że muszę znaleźć jakiś nowy przepis na ciasto, bo ten co posiadam jest nie taki jak lubię. Może masz jakiś?:)

    Odpowiedz
    1. Marta
      27 marca 2015

      Kilka razy korzystałam z tego przepisu. Jest raczej standardowy, więc jeśli będziesz miała koncepcję, co w nim zmienić, to pisz śmiało
      http://przepisyzpodrozy.pl/norweskie-gofry-z-malinami-i-borowkami/

      Aktualnie również zbieram różne przepisy na gofry, odpytuję znajomych Norwegów i wybrane receptury planuję wkrótce przetestować. Chętnie podzielę się rezultatami na blogu – jak tylko znajdę przepis na gofry idealne

      Odpowiedz
      1. Beata
        31 marca 2015

        Bardzo dziękuję za przepis, na pewno skorzystam:)

        Odpowiedz
  5. Agnieszka F.
    28 marca 2015

    Gofry dobre zawsze i wszędzie Na smutki i na radość Moje ulubione z bitą śmietaną i jagodami/borowkami :))))

    Odpowiedz
  6. Edyta
    31 marca 2015

    Co prawda ani nie byłam w Oslo we wspomnianej przez Ciebie knajpce ani nie spotkałam się, żeby w mojej okolicy gdzieś ktoś twierdził, że są tam najlepsze gofry, nie mniej… większość gofrów i tak uważam za pyszne

    Odpowiedz
    1. Marta
      1 kwietnia 2015

      Również nie przypominam sobie, żebym jadła jakieś gofry, które by mi nie smakowały Daj znać, jak będziesz z wizytą w Oslo to wybierzemy się gdzieś razem.

      Odpowiedz
      1. Edyta
        22 kwietnia 2015

        :)))

        Odpowiedz
  7. Aneta Maj
    23 sierpnia 2015

    Widzę tutaj kolejny bardzo fajny pomysł na wykonanie gofrów. Sama robię je na różne sposoby w zależności od chęci smakowych. Ja lubię dużo dodatków w postaci owoców lub syropu klonowego.

    Odpowiedz
  8. naleśnik
    20 października 2016

    Wyglądają bardzo apetycznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *