Påskekake.
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Påskekake. Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Na Wielkanoc w Norwegii (påske) zawsze czekam z niecierpliwością. Lubię ten czas w roku nie tyle z uwagi na święta same w sobie, ale panującą wówczas atmosferę, naszą wieloletnią tradycję chodzenia na Inferno Festival w Oslo oraz możliwość odpoczynku podczas kilku dni wolnych od pracy. W Norwegii przedświąteczny czwartek i piątek są już dniami wolnymi od pracy. Niektórzy biorą dodatkowe dni urlopu i udają się na dłuższy odpoczynek – do swoich chatek w górach albo za granicę.

Oczywiście tegoroczne święta z uwagi na trwającą pandemię wyglądają zgoła inaczej – wiele osób, które zazwyczaj wyjeżdżały, zostało w domach. My również musimy obejść się bez festiwalu oraz dalszych wycieczek, jednakże chodzimy na spacery do lasu znajdującego się w okolicy, spotykamy się z przyjaciółmi i delektujemy pysznym jedzeniem. Myślę, że wiele osób mieszkających w Norwegii zgodziłoby się z tym, że pomarańcze i czekolada to dwa smaki, które szczególnie kojarzą się z norweskimi świętami. To połączenie jest również jednym z moich ulubionych i dlatego w tym roku dzielę się z Wami przepisem na czekoladowo-pomarańczowe ciasto wielkanocne (påskekake).

Przepis na påskekake – czekoladowo-pomarańczowe ciasto wielkanocne

  • 1 pomarańcza (dojrzała)
  • 1/2 szklanki cukru pudru lub zdrowszego zamiennika (używam erytrolu)
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 1 szklanka mąki pszennej lub mieszanek bezglutenowych do ciasta
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego)
  • 70 g masła
  • 3 łyżki kakao w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu

Do ozdobienia:
np. plasterki pomarańczy, kawałki czekolady, skórka pomarańczy, kawałki batonika kvikk lunsj, małe czekoladowe jajka (påskeegg)

Pomarańczę wyparz, umyj dokładnie, wytrzyj, pokrój na mniejsze kawałki (razem ze skórką), usuń ewentualne pestki i zblenduj na gładkie pure.
Wymieszaj wszystkie suche składniki (mąki, cukier, sodę, kakao, cynamon).
Rozpuść masło i wymieszaj z mlekiem.
Dodaj pure z pomarańczy oraz masło z mlekiem do suchych składników.
Wymieszaj całość delikatnie do połączenia składników.
Okrągłą formę do pieczenia o średnicy 15-18 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Przełóż ciasto do formy, wyrównaj wierzch i wstaw na 40 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Ciasto jest intensywne w smaku i wilgotne, więc nie potrzebuje polewy ani specjalnego przystrojenia – poza ewentualnym świątecznym akcentem w postaci czekoladowych jajek, kawałków czekolady albo pomarańczy.

Påskekake. Ciasto czekoladowo-pomarańczowe
Påskekake. Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Påskekake. Ciasto czekoladowo-pomarańczowe
Påskekake. Ciasto czekoladowo-pomarańczowe
Påskekake. Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *