Włoskie objęcia o poranku czyli ciasteczka Abbracci

Włoskie ciasteczka AbbracciW jeden z tegorocznych kwietniowych weekendów wybrałam się na krótki wypad do włoskiego miasteczka Bergamo.

Poza zwiedzaniem tego klimatycznego miejsca, fotografowaniem wąskich uliczek i starych kamienic, miałam nadzieję na skosztowanie kilku włoskich specjałów.
Udało się zrealizować każdy z tych celów, a dodatkowo wróciłam z kilkoma nowymi inspiracjami kulinarnymi.

Kilka dni później, podczas tegorocznej majówki urządziłam w domu małą piekarnię

W przerwach między korzystaniem ze słońca, wiosennych wycieczek rowerowych i spacerów, eksperymentowałam z różnymi wersjami ciasta do pizzy oraz (w ramach deseru) piekąc ciasteczka, które „chodziły za mną” od powrotu z Bergamo i przywołują miłe wspomnienia. Opis zmagań z pizzą zapewne się pojawi, jak osiągnę satysfakcjonujące mnie rezultaty, natomiast dziś zamieszczam kilka słów o wspomnianych łakociach.

Ciasteczkami Abbracci poczęstowała nas właścicielka B&B, w którym się zatrzymaliśmy. Zajadałam się nimi na śniadanie, maczając je w filiżance porannej kawy. Spodobał mi się nie tylko ich smak, ale również wygląd. Okrągły kształt utworzony jest z dwukolorowych półksiężyców, które splatają się ze sobą w namiętnym uścisku Wyglądają po prostu romantycznie – tak samo jak wąskie uliczki Bergamo, pełne starych kamienic z urokliwymi balkonami i okiennicami. Abbracci po włosku oznacza uścisk lub objęcie.
Same ciasteczka zaś są chrupiącym połączeniem waniliowego i czekoladowego smaku.

Gotowe ciastka Abbracci oferuje włoska marka Mulino Bianco (wł. „Biały Młyn”) specjalizująca się w produktach piekarniczych (krakersy, paluszki grissini, grzanki i inne przekąski). Co ciekawe, firma ujawnia przepis, na podstawie którego można przygotować ten specjał we własnym zakresie:
http://www.mulinobianco.it/colazione-e-merenda/biscotti/abbracci

Odrobinę zmodyfikowany przepis (na którym ja się wzorowałam) znalazłam także na blogu „My Italian Smörgåsbord„:
https://myitaliansmorgasbord.wordpress.com/2011/11/20/abbracci-chocolate-vanilla-hug-cookies/

Składniki:

Ciasto waniliowe:

  • 250g (2 i 1/4 szklanki) mąki pszennej 00,
  • 120g cukru (1/2 szklanki),
  • 100g masła,
  • 3 łyżki śmietany kremówki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli

Ciasto czekoladowe:

  • 250g mąki pszennej 00,
  • 120g cukru,
  • 100g masła,
  • 40 g (3 łyżki) mleka,
  • 30 g (1/4 szklanki) kakao w proszku niesłodzonego,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli

W dwóch miskach mieszam do uzyskania gładkiej masy składniki na waniliowe i czekoladowe ciasto.
Z każdego z ciast lepię kulki wielkości orzecha macadamia lub dużej wiśni. Następnie z gotowych kulek tworzę wałki o długości około 5 centymetrów, a z nich półksiężyce, których końce łączę ze sobą poprzez nakładanie jednego koloru nad drugim – na przemian: biały na brązowym na jednym końcu i brązowy na białym – na drugim. Nie jest konieczne, aby końce mocno przylegały do siebie, ponieważ delikatnie się spłaszczą i „przytulą” w trakcie pieczenia. [Zobacz zdjęcie powyżej]
Z dwóch kolorów ciasta można tworzyć własne romantyczne kształty, wzory i kompozycje. Ważne jednak, by posiadały miłosne przesłanie

Ciastka układam na formie wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 2 cm od siebie.
Piekę w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15 minut aż jasne półksiężyce przybiorą lekko złoty kolor.

Ciasteczka Abbracci najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, a cieszyć się nimi i przytulać można długo i najlepiej każdego poranka (albo częściej ;). Idealne na śniadanie, maczane w kubku mleka, kawy albo herbaty. Można je również wręczyć jako miły prezent dla bliskiej nam osoby.

Życzę udanych wiosennych wypieków i porannych uścisków przy filiżance kawy

Abbracci

Abbracci

Abbracci

Abbracci

Abbracci

Abbracci

 

Na zakończenie kilka migawek z romantycznego Bergamo.

Bergamo jest pięknie położone u podnoży włoskich Alp.

Bergamo

Miasto dzieli sie na dwie czesci – położone w dole, nowoczesne Cittá Bassa oraz zlokalizowane na wzgórzu, Stare Miasto zwane Città Alta.

Bergamo

Weneckie Mury Bergamo mają długość 6200 metrów i ciągną się dookoła całej starej części Bergamo. Zostały one zbudowane przez Republikę Wenecką w XVI wieku, a dzisiaj stanowią charakterystyczną budowlę i atrakcję turystyczną miasta.

Bergamo

Labirynt wąskich, brukowanych uliczek. Wzdłuż każdej z nich rozciągają się różnobarwne kamienice z pięknymi okiennicami i balkonikami, na których w geście patriotyzmu powiewają włoskie flagi. Uliczki Starego Miasta są eleganckie, niezwykle urokliwe i miejscami bardzo wąskie.

Bergamo

Bergamo

Bergamo

Bergamo

Centrum Starego Miasta wzynacza plac Piazza Vecchia. Miejsce otoczone jest średniowiecznymi budynkami, z których największym jest XII-wieczna wieża zegarowa Torre Civica. 52 metry wysokości czynią ją najwyższą wieżą w mieście. Po przeciwległej stronie znajduje się Caffé del Tasso – najstarsza bergamska kawiarnia.

Bergamo

W drodze na wzgórze San Vigilio, na którym znajdują się ruiny zamku oraz niewielki park, można podziwiać rozciągające się w dole rozległe widoki na górne miasto i zaśnieżone szczyty Alp.

Bergamo

Na spacer zasługuje również drugie (już nie tak wysokie) wzgórze Bergamo – Św. Eufemii, gdzie znajduje się La Rocca – okrągły zamek z XIV wieku. Z najwyższego punktu doskonale widać stare dachy budynków Città Alta, a przede wszystkim najwyższe wieże – z Campanone (Torre Civica) na pierwszym planie.

Bergamo

Zobacz także:

4 Comments

  1. Jacek
    14 maja 2012

    Mniam, mniam, tylko jest jeden problem – nie chciałoby mi się ich robić, ale jeżeli chodzi o ich zjedzenie – to chętnie !

    Odpowiedz
    1. Marta
      14 maja 2012

      Jacku,
      Przygotowanie ciasteczek jest rzeczywiście dość pracochłonne – szczególnie wylepianie kształtów.
      Zawsze jednakże można poprosić o pomoc bliską osobę. Wtedy czas spędzony w kuchni upłynie szybciej i jeszcze milej Gorąco polecam!

      Odpowiedz
  2. ZN
    19 stycznia 2019

    Czy mąka 00 jest konieczna? Można zamienić inną i jaką?

    Odpowiedz
    1. Marta
      29 stycznia 2019

      Myślę, że spokojnie możesz użyć mąki pszennej innego typu.

      Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź Jacek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *