Włoskie objęcia o poranku czyli ciasteczka Abbracci

Włoskie ciasteczka AbbracciW jeden z tegorocznych kwietniowych weekendów wybrałam się na krótki wypad do włoskiego miasteczka Bergamo.

Poza zwiedzaniem tego klimatycznego miejsca, fotografowaniem wąskich uliczek i starych kamienic, miałam nadzieję na skosztowanie kilku włoskich specjałów.
Udało się zrealizować każdy z tych celów, a dodatkowo wróciłam z kilkoma nowymi inspiracjami kulinarnymi.

Kilka dni później, podczas tegorocznej majówki urządziłam w domu małą piekarnię

W przerwach między korzystaniem ze słońca, wiosennych wycieczek rowerowych i spacerów, eksperymentowałam z różnymi wersjami ciasta do pizzy oraz (w ramach deseru) piekąc ciasteczka, które „chodziły za mną” od powrotu z Bergamo i przywołują miłe wspomnienia. Opis zmagań z pizzą zapewne się pojawi, jak osiągnę satysfakcjonujące mnie rezultaty, natomiast dziś zamieszczam kilka słów o wspomnianych łakociach.

Ciasteczkami Abbracci poczęstowała nas właścicielka B&B, w którym się zatrzymaliśmy. Zajadałam się nimi na śniadanie, maczając je w filiżance porannej kawy. Spodobał mi się nie tylko ich smak, ale również wygląd. Okrągły kształt utworzony jest z dwukolorowych półksiężyców, które splatają się ze sobą w namiętnym uścisku Wyglądają po prostu romantycznie – tak samo jak wąskie uliczki Bergamo, pełne starych kamienic z urokliwymi balkonami i okiennicami. Abbracci po włosku oznacza uścisk lub objęcie.
Same ciasteczka zaś są chrupiącym połączeniem waniliowego i czekoladowego smaku.

Gotowe ciastka Abbracci oferuje włoska marka Mulino Bianco (wł. „Biały Młyn”) specjalizująca się w produktach piekarniczych (krakersy, paluszki grissini, grzanki i inne przekąski). Co ciekawe, firma ujawnia przepis, na podstawie którego można przygotować ten specjał we własnym zakresie:
http://www.mulinobianco.it/colazione-e-merenda/biscotti/abbracci

Odrobinę zmodyfikowany przepis (na którym ja się wzorowałam) znalazłam także na blogu „My Italian Smörgåsbord„:
https://myitaliansmorgasbord.wordpress.com/2011/11/20/abbracci-chocolate-vanilla-hug-cookies/

Składniki:

Ciasto waniliowe:

  • 250g (2 i 1/4 szklanki) mąki pszennej 00,
  • 120g cukru (1/2 szklanki),
  • 100g masła,
  • 3 łyżki śmietany kremówki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli

Ciasto czekoladowe:

  • 250g mąki pszennej 00,
  • 120g cukru,
  • 100g masła,
  • 40 g (3 łyżki) mleka,
  • 30 g (1/4 szklanki) kakao w proszku niesłodzonego,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli

W dwóch miskach mieszam do uzyskania gładkiej masy składniki na waniliowe i czekoladowe ciasto.
Z każdego z ciast lepię kulki wielkości orzecha macadamia lub dużej wiśni. Następnie z gotowych kulek tworzę wałki o długości około 5 centymetrów, a z nich półksiężyce, których końce łączę ze sobą poprzez nakładanie jednego koloru nad drugim – na przemian: biały na brązowym na jednym końcu i brązowy na białym – na drugim. Nie jest konieczne, aby końce mocno przylegały do siebie, ponieważ delikatnie się spłaszczą i „przytulą” w trakcie pieczenia. [Zobacz zdjęcie powyżej]
Z dwóch kolorów ciasta można tworzyć własne romantyczne kształty, wzory i kompozycje. Ważne jednak, by posiadały miłosne przesłanie

Ciastka układam na formie wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 2 cm od siebie.
Piekę w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 15 minut aż jasne półksiężyce przybiorą lekko złoty kolor.

Ciasteczka Abbracci najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, a cieszyć się nimi i przytulać można długo i najlepiej każdego poranka (albo częściej ;). Idealne na śniadanie, maczane w kubku mleka, kawy albo herbaty. Można je również wręczyć jako miły prezent dla bliskiej nam osoby.

Życzę udanych wiosennych wypieków i porannych uścisków przy filiżance kawy

Abbracci

Abbracci

Abbracci

Abbracci

Abbracci

Abbracci

 

Na zakończenie kilka migawek z romantycznego Bergamo.

Bergamo jest pięknie położone u podnoży włoskich Alp.

Bergamo

Miasto dzieli sie na dwie czesci – położone w dole, nowoczesne Cittá Bassa oraz zlokalizowane na wzgórzu, Stare Miasto zwane Città Alta.

Bergamo

Weneckie Mury Bergamo mają długość 6200 metrów i ciągną się dookoła całej starej części Bergamo. Zostały one zbudowane przez Republikę Wenecką w XVI wieku, a dzisiaj stanowią charakterystyczną budowlę i atrakcję turystyczną miasta.

Bergamo

Labirynt wąskich, brukowanych uliczek. Wzdłuż każdej z nich rozciągają się różnobarwne kamienice z pięknymi okiennicami i balkonikami, na których w geście patriotyzmu powiewają włoskie flagi. Uliczki Starego Miasta są eleganckie, niezwykle urokliwe i miejscami bardzo wąskie.

Bergamo

Bergamo

Bergamo

Bergamo

Centrum Starego Miasta wzynacza plac Piazza Vecchia. Miejsce otoczone jest średniowiecznymi budynkami, z których największym jest XII-wieczna wieża zegarowa Torre Civica. 52 metry wysokości czynią ją najwyższą wieżą w mieście. Po przeciwległej stronie znajduje się Caffé del Tasso – najstarsza bergamska kawiarnia.

Bergamo

W drodze na wzgórze San Vigilio, na którym znajdują się ruiny zamku oraz niewielki park, można podziwiać rozciągające się w dole rozległe widoki na górne miasto i zaśnieżone szczyty Alp.

Bergamo

Na spacer zasługuje również drugie (już nie tak wysokie) wzgórze Bergamo – Św. Eufemii, gdzie znajduje się La Rocca – okrągły zamek z XIV wieku. Z najwyższego punktu doskonale widać stare dachy budynków Città Alta, a przede wszystkim najwyższe wieże – z Campanone (Torre Civica) na pierwszym planie.

Bergamo

Zobacz także:

2 Comments

  1. Jacek
    14 maja 2012

    Mniam, mniam, tylko jest jeden problem – nie chciałoby mi się ich robić, ale jeżeli chodzi o ich zjedzenie – to chętnie !

    Odpowiedz
    1. Marta
      14 maja 2012

      Jacku,
      Przygotowanie ciasteczek jest rzeczywiście dość pracochłonne – szczególnie wylepianie kształtów.
      Zawsze jednakże można poprosić o pomoc bliską osobę. Wtedy czas spędzony w kuchni upłynie szybciej i jeszcze milej Gorąco polecam!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *