Bułgarski obiad na pożegnanie lata

Bułgarski obiadPoza potrawami pochodzących z miejsc już przeze mnie odwiedzonych, równie miłe jest odkrywanie tajemnic kuchni wywodzących się z okolic, w których nie byłam, a nawet z takich, do których nie planuję w najbliższym czasie wyruszyć.

Dobrym przykładem jest tutaj Grecja i jej tradycje kulinarne, które wpasowują się świetnie w mój gust. Przekonałam się o tym między innymi dzięki mojej szwagierce i jej upodobaniom do przyrządzania pysznych greckich dań.

Często do nowych odkryć kulinarnych z krajów mało mi znanych inspirują mnie właśnie rozmowy
z rodziną lub znajomymi oraz ich pomysły.

Jakiś czas temu na fun page’u bloga Przepisy z podróży otrzymałam zapytanie o możliwość pojawienia się na blogu jakiegoś dania z kuchni bułgarskiej.
Pomysł ten stał się dla mnie okazją żeby zapoznać się bliżej z kulinarnymi tradycjami kolejnego kraju z rejonu Bałkanów i sprawdzić, czy podobnie jak w przypadku dań greckich, bułgarskie „menu” przypadnie mi do gustu

W ten oto sposób zapadła decyzja o przygotowaniu w weekend bułgarskiego obiadu składającego się z zupy oraz dania głównego.

Z uwagi na fakt, że jak wiadomo klimat na Bałkanach jest ciepły, dnia pochodzące z tego regionu mają orzeźwiający charakter i często bazują na rozmaitych warzywach.
Dlatego właśnie miesiące letnie są najbardziej odpowiednim czasem na sporządzanie takich potraw – mimo,
że z latem w Polsce już niestety się żegnamy.

Składniki bułgarskiego obiadu

Składniki bułgarskiego obiadu

Z bułgarskich zup wybrałam popularny Tarator – chłodnik z ogórka i czosnku na jogurcie.
Zupa ta przypomina odrobinę nasz polski chłodnik ogórkowy, ale niestandardowym dodatkiem są włoskie orzechy. Dodatkowo swoimi składnikami przypomina mi wspaniały grecki dip – tzatziki.

Nie miałam żadnych wątpliwości, że obowiązkowym składnikiem obiadu powinna być także warzywna sałatka szopska przypominająca również swój grecki odpowiednik.

Uwielbiam dania bazujące na świeżych warzywach z dodatkiem sera – tofu, mozarelli albo najzwyklejszej goudy. Taka prosta sałatka polana oliwą z oliwek z dodatkiem świeżego pieczywa bardzo często pełni u nas rolę przystawki lub lunchu – szczególnie w letnie weekendy

Sałatka szopska jest często w Bułgarii podawana jako przystawka, ale ja postanowiłam przygotować do niej danie mięsne, które sprawi, że mój posiłek stanie się kompletny.
Wahałam się między mussaką, shishchetą a mish-mashem, ale ostatecznie uznałam, że najlepiej pasować będą kebabcze. Kebabcze (Kebapches) to kotleciki z mięsa mielonego z przyprawami serwowane często właśnie z sałatką szopską i zupą tarator.

W przygotowaniu wybranych dań bardzo pomocna okazała się strona
bulgariatravel.org na której znajduje się wiele przepisów na tradycyjne bułgarskie dania.

Bułgarski obiad - zupa tarator, sałatka szopska i kebabcze

A teraz krótki opis potraw, z których będzie się składać mój bułgarski obiad.

Tarator

Tarator przygotowuje się z jogurtu, wody, startego lub posiekanego ogórka, oleju lub oliwy z oliwek, soli, koperku, oraz zmiażdżonego czosnku. Można również dodać posiekane orzechy.

Przygotowanie zupy zajmuje zaledwie kilka minut.

Najważniejszym składnikiem jest bułgarski jogurt, ale można użyć podobnych produktów dostępnych na rynku – ja użyłam akurat jogurtu bałkańskiego.

Przepis na zupę Tatator

Składniki:
(dla dwóch osób)

  • 200 g jogurtu bułgarskiego, greckiego lub bałkańskiego
  • 2 świeże ogórki
  • 5 ml oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • 25 g orzechów włoskich
  • około połowa pęczku koperku
  • szczypta soli i pieprzu do smaku według własnych preferencji

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ogórka i pokrój na małe kawałki albo zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Czosnek posiekaj na drobne kostki lub wyciśnij.
  3. Posiekaj koperek.
  4. Włoż ogórka, czosnek i koperek do miski i dodaj przyprawy.
  5. Dodaj jogurt i całość dobrze wymieszaj. W celu rozcieńczenia mieszanki dodaj odrobinę wody oraz oliwy z oliwek i ponownie wymieszaj.
  6. Zupę wstaw do lodówki, aby się schłodziła, a następnie wlej do talerzy i ozdób odrobiną koperku oraz rozdrobnionymi orzechami włoskimi.

Składniki bułgarskiego obiadu

Składniki bułgarskiego obiadu

Sałatka szopska

Sałatka szopska (Shopska salad) jest najbardziej popularną z bułgarskich przystawek.
Pomimo faktu, że receptura pochodzi z regionu Sofia (jej nazwa wywodzi się z tradycyjnej nazwy Szopi, którą określa się mieszkańców Sofii i sąsiednich regionów) sałatka ta jest podawana w całym kraju.

Danie przyrządzane jest ze świeżych warzyw i posypuje na wierzchu słonym serem bułgarskim (szopski, solankowy ser owczy).
Ja użyłam sera Bałkanka polecanego na blogu W Krainie smaku.

Sałatkę polewa się olejem roślinnym lub oliwą.
Może być serwowana jako przystawka lub jako dodatek do dań mięsnych.
Idealna z czosnkowymi grzankami lub świeżym pieczywem.

Przepis na zupę Sałatkę szopską

Składniki:
(dla dwóch osób)

  • 4 pomidory
  • 1 świeży ogórek
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 200 g owczego sera solankowego
  • około połowa pęczku natki pietruszki
  • ocet
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój pomidory na duże kawałki, ogórki obierz i pokrój w plasterki, a paprykę w paski lub plasterki według własnych preferencji.
  2. Posiekaj natkę pietruszki i pokrój w plasterki cebulę.
  3. Ułóż wszystkie składniki na talerzu, na którym będzie serwowana sałatka.
  4. Posyp całość odrobiną soli i pieprzu, polej oliwą z oliwek i delikatnie wymieszaj.
  5. Ka koniec posyp sałatkę startym serem.

Bułgarski obiad - zupa tarator, sałatka szopska i kebabcze

Bułgarski obiad - zupa tarator, sałatka szopska i kebabcze

Bułgarski obiad - zupa tarator, sałatka szopska i kebabcze

Kebabcze

Kebabcze (Kebapches) to popularne mięsne danie serwowane często właśnie z sałatką szopską i zupą tarator.
Są to kotleciki z mięsa mielonego z przyprawami, formowane w kształt kiełbasek i pieczone na grillu.

Przepis pochodzący ze strony bulgariatravel.org jest bardzo prosty, ale w niektórych przepisach, które można znaleźć w Internecie pojawiająją się dodatkowe składniki takie jak posiekana cebula, świeży czosnek, a z przypraw słodka i pikantna mielona papryka.
W celu lepszego „przegryzienia się” składników można przed grillowaniem odstawić przyprawione mięso na kilka godzin do lodówki.
Dodatkowo kiełbaski najlepiej jest przekłuć wzdłuż długą wykałaczką, co ułatwi nam obracanie ich na grillu.

Przepis na zupę Kebabcze

Składniki:
(dla dwóch osób)

  • 500g świeżego mięsa mielonego (mieszanka cielęciny i wieprzowiny)
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (pieprzu cayenne) (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 1 mała cebula (opcjonalnie)
  1. Mielone mięso posyp przyprawami (solą, pieprzem, kminkiem, papryką). Dodaj dodatkowo pokrojony drobno czosnek i cebulę (opcjonalnie).
  2. Wymieszaj dokładnie całość ręką do połączenia wszystkich składników.
  3. Z gotowej mieszanki formuj podłużne kiełbaski o długości około 15 centymetrów i nadziewaj je wzdłuż na patyczki do szaszłyków.
  4. Posmaruj lekko kotlety oliwą z oliwek i piecz kebabcze na grillu (w piekraniku z funkcją grilla lub na patelni grillowej) obracając je w równych odstępach czasu aż upieką się równomiernie (w sumie pieczemy je około 45 minut).

Bułgarski obiad - zupa tarator, sałatka szopska i kebabcze

Bułgarski obiad - zupa tarator, sałatka szopska i kebabcze


Wszystkie wymienione trzy dania są proste do wykonania
, co moim zdaniem jest ich niewątpliwą zaletą również dlatego, że taki obiad można szybko przygotować na przykład w przypadku niespodziewanej wizyty gości

Do popicia całości proponuję oczywiście czerwone wino bułgarskie. Wina z kraju, które może się poszczycić długą tradycją winiarską, są przystępne cenowo i bardzo smaczne.
Alternatywą dla wina może być rakija.

Co sądzicie o takiej uczcie pod hasłem „Bułgaria”?

Bułgarski obiad - zupa tarator, sałatka szopska i kebabcze

Zobacz także:

8 Comments

  1. Ewa
    2 października 2012

    Ojj, tarator zupełnie mi nie smakował, ale to kwestia gustu

    Sałatkę szopską mogłabym za to jeść na śniadanie, obiad i kolację Tylko jedna rzecz – w Bułgarii rzadko używa się oliwy, drzewek oliwkowych tam raczej nie uświadczysz, za to jest mnóstwo pól ze słonecznikami – stąd dużo popularniejszy jest olej słonecznikowy. I taki też tradycyjnie dodawany jest do szopskiej. Dość często zdarzało mi się, że sałatka była serwowana w ogóle bez oleju. Chyba nie spotkałam się też z dodatkiem pietruszki… I jeszcze ciekawostka – znajome Bułgarki twierdziły, że zimą często używa się do szopskiej papryki pieczonej, a nie surowej.

    A ogólnie to jedzenie w Bułgarii bardzo mi smakowało, najbardziej zaś danie o nazwie kawarma. Pychota

    Odpowiedz
    1. Marta
      2 października 2012

      Ewo,

      Jeśli chodzi o mój gust, to każde danie składające się na ten bułgarski obiad mi smakowało, chociaż muszę przyznać, że zdecydowanie najbardziej sałatka szopska. Pewnie to efekt tego, że generalnie jeśli chodzi o zupy i mięsa to jestem wybredna
      – w odróżnieniu od wszelkich sałatek

      Super, że podzieliłaś się swoimi spostrzeżeniami na temat oliwy i pietruszki.
      To ciekawe, bo w większości przepisów na sałatkę szopską (nawet na ww.bulgariatravel.org) pojawia się pietruszka i oliwa z oliwek (jako zamiennik dla oleju). Wiadomo jednak, że to co w Internecie nie zawsze pokrywa się z rzeczywistością
      Chyba będę musiała kiedyś do Bułgarii pojechać i sprawdzić to osobiście

      A wersję z pieczoną papryką chętnie wypróbuję. Również słyszałam o takim rozwiązaniu

      Kawarma nie wygląda zbyt zachęcająco, ale i tak mnie zachęciłaś, żeby przyrządzić to kolejne, popularne bułgarskie danie

      Odpowiedz
      1. Ewa
        2 października 2012

        Kawarma zachecajaco nie wyglada, to prawda, ale smakuje bosko

        Jeszcze jedno danie mi tam przypadlo do gustu – bob czorba, zupa fasolowa, cos podobnego do naszej fasolki po bretonsku.

        A to, co mnie zaskoczylo, to fakt, ze nawet frytki Bulgarzy posypuja tym swoim startym serem sirene

        Odpowiedz
        1. Marta
          3 października 2012

          Dzięki za kolejne inspiracje
          Bob czorba przynajmniej z wyglądu przekonuje mnie bardziej niż kawarma
          Ciekawe połączenie te frytki z serem szopskim (solankowym). W sumie jest on dość słony w smaku, więc mógłby pasować… Chętnie wypróbuję

          Odpowiedz
          1. Ewa
            4 października 2012

            Sam ser jest przepyszny! Moglam sie nim w Bulgarii samym objadac. Kanapka z takim serem na sniadanie – pycha!

  2. Lavena
    2 października 2012

    Sałatka szopska, hit tego sezonu Podczas pobytu w Macedonii zakochałam się. Zazwyczaj wcześniej decydowałam się na grecką, ale prostota tej pierwszej – przyciąga :P.

    Odpowiedz
    1. Marta
      3 października 2012

      Zachęcacie mnie do podróży na Bałkany…

      Odpowiedz
      1. Ewa
        4 października 2012

        Szerokiej drogi! :)))

        Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *