Bacalhau à Brás

Bacalhau à Brás

Podstawa wielu tradycyjnych portugalskich potraw jest bacalhau czyli solony i suszony dorsz. Właśnie dlatego często mówi się, że Portugalczycy posiadają inny przepis na bacalhau na każdy dzień roku, a niektórzy twierdzą nawet, że istnieje ponad 1000 sposobow na przyrzadzenie suszonego dorsza.

Podczas wizyty w Lizbonie kulinarnym piorytetem dla mnie było spróbowanie przynajmniej jednego dania z bacalhau. Wybór potrawy łatwy nie był, bowiem wystarczy wymienić chociażby takie smakowicie wyglądające warianty jak: Bacalhau com todos, Bacalhau à Gomes de Sá, Bacalhau com natas czy też jedno z najpopularniejszych portugalskich dań – Bacalhau à Brás.

Ostatecznie przy pierwszej okazji zdecydowałam się na grillowanego dorsza z ziemniakami czyli Bacalhau no forno, zaś już podczas kolejnej wizyty w restauracji wybrałam Bacalhau à Brás zachęcona wpisem na blogu Ewy.

Pomimo tego, że wizyty w portugalskich restauracjach nie były absolutnie najlepszym elementem naszego pobytu, to jednak Bacalhau à Brás zarówno mi jak i Małżonowi całkiem smakowało. Połączenie smaków zainspirowało nas do domowych eksperymentów kulinarnych z bacalhau, a na pierwszy ogień poszło właśnie bacalhau à Brás.
Na szczęście zakupienie w Norwegii suszonego, solonego dorsza nie stanowi problemu, więc tydzień po powrocie z Lizbony mogliśmy przypomnieć sobie smak wspomnianej potrawy. Co więcej, wersja bacalhau à Brás wykonana w domu (co stanowi dość osobliwy przypadek) wydała nam się dużo smaczniejsza – nawet pomimo tego, że pierwsze podejście wyszło odrobinę za słone

Przepis na Bacalhau à Brás

Składniki:
(na około 2 porcje)

  • 300 g bacalhau
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 małe cebule lub jedna duża
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 jajka
  • szczypta soli i pieprzu
  • natka pietruszki i kilkanaście czarnych oliwek do ozdoby
  • kilka łyżek oleju lub oliwy do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli korzystamy z dorsza w wersji suszonej i solonej należy rybę zalać wodą i moczyć przez 24 godziny (kilka razy ją wymieniając), aby usunąć z ryby nadmiar wody. Po tym czasie odsączamy dorsza i rozrywamy na niewielkie kawałki.
  2. Obrane ziemniaki kroimy w małe słupki albo ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na oleju. Nadmiaru tłuszczu pozbywamy się odsączając ziemniaki na ręczniku papierowym.
  3. Cebulę kroimy w półksiężyce, a czosnek drobno siekamy, a następnie oba składniki dusimy na patelni.
  4. Na tym samym oleju podsmażamy kawałki ryby, a następnie umieszczamy wszystkie składniki razem na patelni i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. W misce mieszamy dokładnie jajka z pieprzem i wlewamy na patelnię. Podgrzewamy całość mieszając, aż jajka się zetną.
  5. Gotowe danie przekładamy na talerze, posypujemy posiekaną natką pietruszki i dekorujemy oliwkami.

Bom apetite!

Bacalhau

Bacalhau

Bacalhau

Bacalhau

Bacalhau

Bacalhau

11 Comments

  1. Ewa
    13 grudnia 2014

    Na zdjęciach wygląda smakowicie. Bacalhau a Bras wydawało mi się dziwnym połączeniem, no bo to w sumie taka jajecznica z rybą, ale bardzo polubiłam

    Odpowiedz
  2. Beata
    13 grudnia 2014

    Wygląda rzeczywiście bardzo apetycznie i na pewno jest to zdrowe danie.

    Odpowiedz
  3. Pati
    13 grudnia 2014

    Mmmmm, mimo ze dopiero wcisnelam w siebie domowej roboty tortille i nie moge sie ruszyc z kanapy, to nabralam ogromnej ochoty na bacalao

    Odpowiedz
  4. Agnieszka F.
    13 grudnia 2014

    Wygląda apetycznie, choć nie wiem, czy lubię suszoną rybę… Nie wiem po prostu, czy kiedykolwiek taką próbowałam…

    Odpowiedz
  5. Marcelina
    15 grudnia 2014

    Zazdroszczę Lizbony Jest na mojej liście do odwiedzin.
    A rybka w pysznym wydaniu

    Odpowiedz
  6. Jerzy
    6 września 2016

    Zdrowe danie to na pewno jest, ale mocno wątpliwe, aby mogło być smaczne.
    Mając bogactwo świeżych ryb w takim morskim kraju, jak Portugalia, po jakie licho paprać się z dorszem solonym i suszonym ???
    Paskuda.
    :-0

    Odpowiedz
    1. Marta
      10 września 2016

      Zapewniam, że jest smaczne, chociaż to pewnie kwestia gustu
      Tak czy inaczej jest to portugalskie danie narowowe, więc spróbować warto.

      Odpowiedz
  7. renata
    5 listopada 2016

    Wróciłam z Porto boskie miasto, dorsza dzisiaj zrobiłam zgodnie z przepisem trochę go modyfikując. Mrożonego ugotowałam w mleku i po ostudzeniu podzieliłam na małe kawałki. Pietruszki bardzo dużo. Mąż nie pasjonat ryb zjadł i stwierdził, że danie go zaskoczyło, oczywiście pozytywnie. Dorsz bacalhau ma szczególny smak dzięki sposobowi jego konserwacji. Gotowanie w mleku dodatkowo ten smak uszlachetniło. Dziękuję za smaczny przepis.

    Odpowiedz
    1. Marta
      6 listopada 2016

      Dzięki, że podzieliłaś się swoją wskazóką. Cieszę się, że danie Wam smakowało. W Porto nie byłam, ale chętnie bym się kiedyś wybrała

      Odpowiedz
  8. Krzysztof
    27 lutego 2017

    Bacalhau a bras jedliśmy w Lizbonie i jest naprawdę pyszne, jak na dość ubogą kuchnię Portugalii. Dziwiliśmy się porównując kuchnię Portugalii z wykwintnością kuchni innych narodów tego rejonu. Tylko owoce morza i jagnięcina dorównują tym z Włoch czy Francji. A co do bacalhau , to można go kupić w każdym sklepiku w każdej wiosce (szliśmy pieszo z Porto do Santiago de Comp.),często w warunkach, że jakby nasz Sanepid tam wszedł to by wszystko pozamykał. Przywiozłem tego dorsza w wrześniu 2015 i włożyłem do lodówki. Dziś (27-02-17) przypomniałem sobie o nim, więc go namoczyłem- zrobię go na środę popielcową.

    Odpowiedz
    1. Marta
      28 lutego 2017

      Smacznego!

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *