Angielski deser fruit fool z czerwonych porzeczek

Angielski deser fruit fool

Lato obdarowuje nas świeżymi i pełnymi witamin truskawkami, jagodami, malinami, porzeczkami oraz wieloma innymi sezonowymi owocami, które możemy wykorzystać do przygotowania deserów takich jak lody, koktajle, sorbety, smoothie czy galaretki.

Jednym z najprostszych i najszybszych owocowych deserów jest moim zdaniem angielski „fruit fool”.
Jest niezwykle orzeźwiający i lekki, a więc idealny na upały. To, co lubię w nim najbardziej to elegancka prostota i równowaga pomiędzy słodko-kwaśnym smakiem.

Deser ten ma brytyjskie pochodzenie, ale jest popularny w wielu krajach.
Termin „fool” pochodzi natomiast od francuskiego słowa „foule” co oznacza „zgnieciony” albo „masę”.
Podstawowym składnikiem tego dania jest mianowicie puree z sezonowych owoców. Przygotowanie fool fruit rozpoczynamy od przygotowania przecieru z owoców – świeżych lub opcjonalnie mrożonych (tradycyjne do tego celu używano agrestu).
Owocowa masa jest następnie łączona ze słodkim kremem.

Owocowy deser fruit fool

Owocowy deser fruit fool

Aktualnie wiele przepisów na fruit fool odbiega od tej podstawowej receptury. Czasami łączy się różne owoce, zaś do puree dodaje się inne substancje słodzące, likiery owocowe albo odrobinę wina.

Dokładne pochodzenie deseru nie jest znane, ale wiadomo, że był on bardzo popularny w Wielkiej Brytanii w XVI wieku.
Więcej o fruit fool przeczytacie na przykład tutaj: www.ifood.tv/network/fruit_fool

W ostatni weekend zdobyłam piękne, czerwone porzeczki, co zaowocowało tym, że skorzystałam z okazji i przygotowałam ten angielski deser. Zamiast standardowego dodatku w postaci bitej śmietany zdecydowałam się na zdrowsze rozwiązanie czyli jogurt grecki. Jeśli natomiast do śmietanki pod koniec jej ubijania dodamy odrobinę wina otrzymamy inny tradycyjny, angielski deser zwany syllabub.

Zachęcam do kombinowania z recepturą, z różnymi owocami albo ich mieszankami.
A zresztą czy w upalny dzień ktoś ma ochotę na pieczenie ciasta albo przygotowywanie skomplikowanych dań?

Deser ładnie się prezentuje podawany w kieliszku albo w długiej szklance na nóżce.
Najłatwiej jest przelać mieszankę do naczynia, ale możemy też podejść do tematu bardziej artystycznie i poeksperymentować z ułożeniem owoców i śmietanki naprzemiennie, co sprawi, że deser będzie przypominać wyglądem francuski parfait. Całość możemy ozdobić na wierzchu świeżymi owocami, startą skórką z cytryny lub pomarańczy, a także pokruszonymi kawałkami ciastek.

Przepis na owocowy deser fruit fool

Składniki:
/dla 2 osób/

  • 1 szklanka porzeczek
  • 0,5 szklanki jogurtu greckiego
  • 0,5 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny
  • 2dwie łyżki białego wina (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Umieść porzeczki (odkładając garść do dekoracji) w rondelku, dodaj cukier i dwie łyżki wody i doprowadz całość do wrzenia. Gotuj przez ok. 5 minut, aż owoce zmiękną i puszczą sok.
  2. Odstaw masę do ostygnięcia, a następnie zmiksuj całość za pomocą blendera, aby powstała jednolita masa.
  3. Wymieszaj jogurt i śmietankę z miodem (oraz opcjonalnie 2 łyżki białego wina).
  4. Do pucharków albo szklanek nałóż warstwę śmietankowej masy, a na niej umieść owocowe puree. Przykryj deser i wstaw do lodówki na minimum godzinę, aby przed podaniem był dobrze schłodzony. Przed podaniem przystrój według własnych preferencji.

Owocowy deser fruit fool

Owocowy deser fruit fool

Owocowy deser fruit fool

Owocowy deser fruit fool

Owocowy deser fruit fool

Owocowy deser fruit fool

Owocowy deser fruit fool

12 Comments

  1. AnnaA-G
    8 sierpnia 2013

    Marto, ależ piękne zdjęcia a przepis wykorzystam :):):) w sobotę powędruję na ryneczek i kupię owoce:)

    Odpowiedz
  2. N.
    8 sierpnia 2013

    Kurczę, a już ucieszyłam się, że inna historia będzie ze słowem „fool” z nazwy i czekałam na dłuższą anegdotkę. No trudno

    Zdjęcia jak zwykle piękne i bardzo kuszące. Przepis rzeczywiście niezwykle prosty, więc pewnie wypróbuję!

    Odpowiedz
  3. Amber
    8 sierpnia 2013

    Piękne porzeczki,romantyczne…
    Wspaniały deser.
    Smakuję!

    Odpowiedz
  4. Aga
    8 sierpnia 2013

    Deser prezentuje się przepięknie
    Niestety na samą myśl o porzeczkach… swędzą mnie zęby
    Chciaż w tym zestawie pewnie nie czuć ich kwaśności…

    pozdrawiam!

    Odpowiedz
    1. Marta
      9 sierpnia 2013

      Zawsze możesz dodać do porzeczek więcej cukru
      To połączenie kwaśnego i słodkiego smaku jest naprawdę fajne, więc zachęcam jednak do wypróbowania

      Odpowiedz
  5. Pola
    8 sierpnia 2013

    Bardzo mnie zaskoczyłaś angielskim deserem
    zdjęcia piękne Ci wyszły, smakowicie się deser prezentuje

    Odpowiedz
    1. Marta
      9 sierpnia 2013

      Uznałam, że pora zrobić przerwę od skandynawskich, włoskich i japońskich dań, których ostatnio było najwięcej
      Za jakiś czas pojawi się też kolejna lokalizacja – tym razem spoza Europy…

      Odpowiedz
      1. Pola
        9 sierpnia 2013

        Brzmi ciekawie

        Odpowiedz
  6. Paula
    13 sierpnia 2013

    Wyglada rewelacyjnie. Niedlugo szykuje pierwszy raz w mym domu wieksza impreze i przygotuje wlasnie to na deser. Podoba mi sie

    Odpowiedz
    1. Marta
      16 sierpnia 2013

      Życzę zatem smacznego imprezowania

      Odpowiedz
  7. Ania
    19 sierpnia 2013

    No ja się chyba zaraz rozpłaczę Tutaj w Andaluzji ani porzeczek, ani agrestu nie mają…nawet smacznych truskawek (tylko te wielkie o smaku wody)…Miałam ochotę na pleśniaka z rabarbarem, ale musiałabym go z Polski chyba sprowadzać…:( Jagód też nie ma, ale spróbóję wykorzystać Twój przepis z borówkami. Uff, je można tutaj kupić

    Odpowiedz
    1. Marta
      20 sierpnia 2013

      Musi być jakiś minus mieszkania w Andaluzji… Deser z borówkami też powinien być dobry, więc zachęcam do wypróbowania.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *